2005/03/14: Slovakien klart för euro 2009

2005/03/14: Slovakien klart för euro 2009Redigera

 
Slovakien, ett land med 5,4 miljoner invånare antar euron 2009

14 mars 2005 Slovakien närmar sig sit mål att anta euro som valuta 2009, enligt den spanske EU-kommissionären Joaquin Almunia.

Landets ekonomiska utveckling pekar i rätt riktning enligt Almunia som menar att om utvecklingen forstätter som idag kommer landet att återfinns inom euro-området 2009.


Slovakien giock med i EU förr året tillsammans med andra centraleuopeiska, baltiska och medelhavsländer. Landets ekonomiska tillväxt är bland de häftigaste i EU och Almunia menar att Slovakien borde använda intäckterna till att åtgärda det relativt höga budgetunderskottet, något som krävs för att gå med i EMU. För att få anta euro som valuta måste ett land först tillhöra det s.k. ERM-systemet i två år. Under denna period bevakas nogrannt landets valutakurs, budget och inflation. Tre länder - Slovenien, Estland och Litauen - har redan gått med i valutakurs mekanismen och kommer förmodligen att anta eurion 2006-2007.

KällorRedigera