2005/03/14: Anti-syriska demonstrationer i Beirut

Anti-syriska demonstrationer i BeirutRedigera

14 mars 2005

Beirut – 10 000-tals demonstranter samlades idag i Libanons huvudstad Beirut för att visa sitt missnöje med Syriens militära närvaro. Enligt olika observatörer uppgick antalet deltagare i demonstrationen till 100-800 000 (det bor 4.5 miljoner människor i Libanon).

Sedan landets före premiärminister Rafik Hariri mördades 14 februari har kontinuerliga demonstrationer i landet krävt den pro-syriska regeringens avgång och ett syriskt tillbakadragande. I förra veckan organiserade den Iran-stödda gruppen Hezbollah en demonstration till stöd för Syrien som samlade omkring en halv miljon deltagare. Landet är delat i två läger.

Syrien har omkring 14 000 militärer stationerade i Libanon och har tidigare sagt att man "förmodligen" kommer att dra sig ur landet innan parlamentsvalet i maj. Syrien har hat trupper i Libanon sedan 1976.


 Denna artikel är en kort telegramartikel. Vet du mer om ämnet den beskriver kan du hjälpa till med att utvidga den.

KällaRedigera